Problem mam taki, że w przednich drzwiach od strony kierowcy mam klamkę bez zamka, natomiast od pasażera jest z zamkiem.
I tu moje pytanie: Czy mogę zamienić te 2 klamki ze sobą? Czy są symetryczne prawa i lewa?
Bo jeśli nie to chyba będę musiał kupić dodatkową klamkę z wkładką...
Jeśli chodzi o drzwi tylne to na pewno można
Natomiast w przednich na 99% tak ponieważ klamki są symetryczne czyli pasują zarówno z prawa jak i lewa ( jest tam tylko jakiś myk nie pamiętam jaki polegający na przekręceniu śruby z góry na dół- czy jakoś tak choć nie dam sobię ręki uciąć ) w etce nie znalazłem dwóch różnych numerów części (prawa lub lewa klamka) więc powinno być OK
Nie musisz przekładać całej klamki. Przekładasz tylko tą część z bębenkiem kluczyka. Z boku drzwi, na wysokości klamki- pod gumowym koreczkiem, jest śruba na klucz imbus. Odkręcasz ją aż prawie do oporu i wtedy wychodzi ci na zewnątrz cały mechanizm kluczyka(wkładka z bębenkiem i nakładka na wkładkę). Klamka zostaje gdyż nie jest związana z obudową bębenka.Nie ma potrzeby zdejmowania tapicerki.
Chyba nic nie trzeba przekręcać gdyż przekładasz tylko wkładke z bębenkiem na wkładkę bez bębenka. Z zewnątrz widzisz nakładkę na wkładkę - nie jestem pewny ale może się okazać że pod tą nakładką jest pełnowartościowa wkładka z bębenkiem (może ktoś założył w drzwiach przednich taką nakładkę jak jest w tylnich drzwiach)
magart,
nie da się zamienić, klamka bez zamka(wkładki) nie ma dziury na zamek(wkładkę) pod zaślepką, dokupić trzeba także cały, wewnętrzny zamek do drzwi kierowcy, tak jak pisze speedy,
mam tak samo u siebie (wersja UK), podczas ostatniej awarii sterownika drzwi wszystko sobie zobaczyłem a przy okazji wypytałem mechanika.
pzdr.
Przyzjaje, nie wiem jak jest w angliku.
Nie tak dawno wymieniałem wszystkie wkładki. Wkładki drzwi były bez nakładki zewnętrznej- trzeba było przełożyć ze starej wkładki. Kupiłem na allegro (300zł)- komplet, dwa kluczyki + wszystkie wkładki (2X drzwi, bagażnik, schowek, stacyjka)- wszystko oryginał - sprzedający był z wieliczki. A ta nakładka z otworem w Etce ma numer 3B0837879A- wersja zwykła i kosztuje w serwisie mniej niż 4euro.
Hmmm, chyba sobie na razie daruję przekładkę, odkręciłem tapicerkę, ale okazuje się że jest jeszcze przyklejona od góry do uszczelki od okna. Wiec tylko podejżałem i okazuje się, że chyba nie ma tam zamka? Jest chyba tylko siłownik do ryglowania...
Jedno co zauważyłem: strona bez zamka (lewa) ma pod 2 gumowymi koreczkami śrubki. Jest główna śruba imbusowa i mniejsza (nieco wyżej). Tą mniejszą wykręciłem, no i... spadła mi do drzwi, nie moge jej teraz wyciągnąć, ale na nic to nie wpłunęło :roll: . Strona bez zamka (prawa) nie ma tej jednej miejszej śrubki pod korkiem, więc się stratą po lewej stronie na razie nie przejmuję.
Na razie mam pilot, który działa, więc nie jest źle. Brakuje mi jedynie i to bardzo domykania szyb po zamknięciu samochodu. Dodam, że w prawych drzwiach zamek zamyka i otwiera wszystkie drzwi. Domykanie szyb chyba powinno działać jak się 2x przekręci kluczyk? U mnie to nie działa. Na pilocie jest kombinacja jakaś odnośnie domykania?
Komentarz